Meluruskan Aqidah Sesuai Al Qur'an dan As Sunnah

Senin, 22 Maret 2010

Penjelasan Hadits 2

 3 Perkara Kebaikan dan Keburukan

Rasulullah s.a.w bersabda, “Tiga perkara yang menyelamatkan , yaitu takut pada Allah ketika bersendirian dan di khalayak ramai, berlaku adil pada saat suka dan marah, berlaku cermat ketika susah dan senang, dan tiga perkara yang membinasakan yaitu mengikut hawa nafsu, terlampau bakhil dan kagum dengan dirinya sendiri.” Riwayat Abu Syeikh HuraianPenjelasan :
Tiga perkara yang memberikan keselamatan kepada manusia yaitu :
  1. Sentiasa menjaga tingkahlaku karena sesungguhnya Allah S.W.T Maha Melihat dan Mendengar apa jua yang dilakukan oleh hamba-Nya. Bahkan setiap amalan itulah yang akan menentukan, seseorang manusia itu diberi kebahagiaan atau ditimpa celaka dalam hidupnya.
  2. Berlaku adil yang bermaksud meletakkan sesuatu pada tempatnya tanpa ada diskriminasi dan beremosi. Ini termasuk memberikan hak kepada yang berhak, pada hubungan antara sesama makhluk dan dalam menjaga hubungan dengan Tuhan. Sifat adil akan menghidupkan suasana berkasih sayang dalam masyarakat.
  3. Bertindak cermat ketika susah dan senang karena ini akan menyelamatkan seseorang itu daripada menyesal di kemudian hari.
Tiga perkara yang akan membinasakan manusia yaitu:
  1. Mengikut petunjuk syaitan yang senantiasa mendorong kepada kehendak hawa nafsu yang mengakibatkan kebinasaan diri.
  2. Bersifat bakhil sehingga menyebabkan orang lain membenci dan menjauhinya.
  3. Kagum dengan diri sendiri yaitu ujub dengan kelebihan diri sehingga menjadikan seseorang itu bersikap angkuh dan sombong serta suka menghina orang lain menyebabkan dia akhirnya disisihkan daripada masyarakat.
Sesungguhnya setiap perkara yang dilarang itu ada hikmahnya begitu juga dengan perkara yang baik itu pasti ada kemuliaannya. Oleh itu kita hendaklah sentiasa berhati-hati agak tidak melakukan kesilapan hingga terjerumus ke lambah kebinasaan.

oleh :   Abdurahmantoyib Fastabikhul Khairat

Tidak ada komentar: